Wikipedia începe lupta împotriva știrilor false folosite ca surse

de: Alexandru Puiu
10 02. 2017

Aproximativ orice editorial online poate fi folosit ca sursă pentru un articol pe Wikipedia. Începe însă să apară un număr important de excepții.

Din totdeauna, Wikipedia a funcționat pe un principiu foarte simplu. Internauții agreghează informații din mai multe articole online pentru a crea un articol pe Wikipedia. Deși există multe excepții, nu ar trebui să găsiți editoriale de opinie pe Wiki. Toate ar trebui să aibă un set stufos de surse în care să fie ancorate. Sursele sunt menționate la finalul unui material și pot fi folosite ca aprofundare a informării pe marginea unui anumit subiect.

În mod inevitabil, problema știrilor false trebuia să ajungă și la Wikipedia. Se pare însă că organizația non-profit face deja eforturi pentru a implementa măsuri simple și eficiente împotriva propagării de informații false. În timp, vom vedea o listă de publicații ce nu mai pot fi folosite ca surse pentru articole. Prima de pe listă este Daily Mail.

Articolele desprinse din tabloidul britanic Daily Mail nu sunt de încredere în cea mai mare parte. Excepțiile nu mai contează, când un procent semnificativ din conținutul publicației nu se bazează pe verificarea faptelor relatate, este fabricat sau formulat ca senzaționalism. Informațiile adevărate publicate în Daily Mail pot fi preluate din alte părți, deci nu se face nici un compromis prin această decizie.

Vor exista câteva excepții de la regulă, dar acestea sunt foarte bine definite. Articolele vechi ce au avut Daily Mail ca sursă pe vremea când publicația era de încredere nu vor fi șterse. De asemenea, articolele despre Daily Mail sau angajații ei, vor folosi în continuare publicația ca sursă. Orice altceva este interzis, conform unei decizii a unui grup important de editori Wikipedia.

Pentru implementarea noii măsuri de prevenire a știrilor false folosite ca surse pe Wikipedia, redactorii enciclopedie încurajează voluntari să verifice și să înlocuiască aproximativ 12.000 de linkuri de Daily Mail ce se află pe site. În retrospectivă, această decizie radicală vine la aproximativ 2 ani după ce au început discuțiile pe marginea validității informațiilor din publicația britanică. Wikipedia a dedicat o pagină web acestui efort susținut.